Červencové číslo Mikrobio(m)novin

Čvc 31 2024 | Mikrobio(m)noviny

Téma měsíce: Fekální mikrobiální terapie

Nejdražší čtenáři,

Máme za sebou vrchol sezóny a tato autorka doufá, že jsi Světový den mikrobiomu oslavil poctivě a zodpovědně. Přijmi prosím červencové číslo Mikrobio(m)novin jako opožděný dárek a ponoř se s námi do rozmanitého světa, v němž planetě i Tobě osobně vládnou bytosti velké sotva pár mikrometrů.

Že může transplantace střevního mikrobiomu zachránit život, to už jsme na stránkách MN probrali opakovaně. Stejně tak už dávno víme, že do banky nepatří jen zlato a peníze. Ovšem téma FMT je stále aktuální a v komerčním prostoru se množí i vysoce neseriózní poskytovatelé bankovních služeb. Abychom si v tom udělali jasno, vyzpovídala Hanka Sechovcová dva odborníky na slovo vzaté, bankéře z pražských nemocnic MUDr. Jiřího Vejmelku a prof. Františka Dušku. Pokud by Vás téma zaujalo nebo Vám něco v rozhovoru chybělo, napište nám. Zeptáme se za Vás a odpovědi zveřejníme na našich stránkách nebo přidáme do příštího čísla.

I v mikrobio(m)novinkách nahlédneme do světa pokročilých aplikací vědeckých poznatků. Tentokrát si povíme o prvním geneticky modifikovaném probiotiku. Teoreticky skvělá zpráva pro notorické pařiče – bakterie za vás mohou vyřešit i kocovinu, ALE – legislativně to nebude až tak snadné. Evropská unie nevidí ráda, když živé GMO pouštíme do kanalizace, což je celkem oprávněné. Možná si tedy i nadále budeme muset vystačit s aspirinem a lákem z okurek.

Antibiotika jsou skvělý sluha, ale zlý pán. Jasně, nic nového pod sluncem. Ale věděli jste, že dysbióza (třeba ta postantibiotická) může mít vliv na kvalitu spermií, plodnost, a dokonce i na zdraví potomků? My v redakční radě to máme na paměti, o svou mikrobiotu s láskou pečujeme a důkazem je další krásný zdravý potomek – GRATULUJEME našemu skvělému kolegovi Jirkovi Vejmelkovi k narození princezny Klárky a přejeme Klárce z celého srdce, aby ji život bavil stejně jako její rodiče, a aby byla zdravá a spokojená.

A když už jsme u těch gratulací, tak nesmíme zapomenout na člena RR Jakuba Hurycha, který letos získal Cenu mladého vědce SPP za svou publikaci o laktobacilech. Článek si můžete přečíst zde: https://probiotika-prebiotika.cz/cena-za-nejlepsi-puvodni-vedeckou-publikaci/

A poslední přání patří vám, našim čtenářům – užijte si pohodové léto, dopřejte si darů zahrádek, odpočinku, pohybu a hlavně dobré společnosti. Věříme, že k letní pohodě přispějí i naše noviny.

Lucie Najmanová

Motto měsíce:

„Daruj mikroby,
zachráníš život.“


Stačí kliknout na obrázek obálky a začíst se.

Přečtěte si i další čísla Mikrobio(m)novin